Nieuws

Geplaatst op 21 december 2022

Vloerkleed reinigen met sneeuw

Je vloerkleed of tapijt reinigen met sneeuw, misschien heeft u er wel eens iets over gelezen, of een filmpje over gekeken op YouTube. Maar hoe moet het nu precies? En is het echt een goed idee? In dit artikel nemen we u mee in de voor- en nadelen van het reinigen van een vloerkleed met behulp van sneeuw. 

Vloerkleed reinigen met sneeuw

Kleden schoonmaken met sneeuw; het is voor veel kleden effectief omdat de viezigheid als het ware in de sneeuw “trekt”. Maar hoe pakt u het aan? Om te beginnen is het goed om te weten dat u deze methode alleen kunt toepassen wanneer er een goed pak sneeuw buiten ligt. Met dit stappenplan kunt u aan de slag:

 1. Rol het kleed op om het naar buiten te kunnen vervoeren
 2. Neem uw kleed mee naar een plek met schone en diepe sneeuw
 3. Rol het kleed met de vieze kant onder uit over de schone sneeuw
 4. Klop het kleed met je handen of een schep of hark een stukje in de sneeuw
 5. Laat het kleed 30-40 minuten liggen
 6. Haal het kleed uit de sneeuw
 7. Laat het kleed aan de lucht drogen
 8. Was het nog een keertje zoals gebruikelijk
 9. Geniet van uw schone kleed

Schoonmaken met sneeuw: waarom niet? 

Schoonmaken met sneeuw is in veel gevallen dus effectief. Echter, er kleven ook gevaren aan schoonmaken met sneeuw. Houd in ieder geval hier rekening mee:

 1. Diepte van de sneeuw: als de sneeuw niet diep genoeg is kunt u met twee gevaren te maken krijgen. Ten eerste kan de sneeuw sneller smelten dan gedacht wat leidt tot nieuwe vlekken. Verder kan het zorgen voor een vieze ondergrond.
 2. Vloeistof in de sneeuw; niet alle sneeuw is schoon en omdat een dik pak sneeuw toch veelal buiten in de openbare ruimte te vinden is weet u nooit wie er geweest is. Wees dus alert op nieuwe vlek creëerders!
 3. Water: het is een open deur, maar sneeuw bestaat uit water. Dit betekent dat het ernstige schade kan toebrengen aan materialen die niet bestand zijn tegen schoonmaak met (veel) water. Controleer daarom altijd de specificaties van je materiaal voordat u aan schoonmaken met sneeuw begint. 

Andere manieren om uw vloerkleed schoon te maken

Wat de beste manier is van het schoonmaken van uw vloerkleed zal altijd afhangen van het soort tapijt dat u heeft. Er zijn zelfs kleden – vaak de synthetische versies – die een ritje in de wasmachine en/of de droger goed verdragen. Veiligere methoden zijn:

 • Laten opdrogen van de vlek en daarna met een harde borstel eraf borstelen;
 • Met een sopje en een harde borstel;
 • Deppen met koud water op een nieuwe vlek; en
 • Inweken van de vlek met zout of soda. Dit werkt vooral goed bij hardnekkige vlekken zoals rode wijn of vet. 

In het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ is het ook nog een optie om te voorkomen dat er vlekken in het kleed komen. Dit doe je niet alleen door er heel netjes mee om te gaan, maar ook door gebruik te maken van een vlekafstotende spray of coating. Vraag advies bij je verkoper voor deze optie en wellicht heeft u wel helemaal geen sneeuw nodig! 

Vloerkleed of tapijt reinigen met hulp van experts

Wij van Schilten Schoonmaak zijn expert op het gebied van schoonmaak, waaronder in tapijtreiniging. Wij kunnen u daarom van het beste advies voorzien voor het schoonmaken van uw vloerkleed of tapijt. Heeft u vragen over het schoonmaken van uw vloerkleed, tapijt of iets anders? Of bent u op zoek naar een professioneel schoonmaakbedrijf om dit voor u te doen? Neem dan contact met ons op.