Nieuws

Geplaatst op 28 februari 2017

Nieuwe cao voor schoonmakers, 3,75% loonsverhoging in 2 jaar

Schoonmakers kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van in totaal 3,75 procent als onderdeel van een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers bereikten daarover vrijdag een akkoord. De nieuwe cao geldt voor 120.000 werknemers in de branche.

Brancheorganisatie OSB bevestigde vrijdag dat er na lang onderhandelen een akkoord op tafel ligt waarin ook vakbonden CNV en FNV zich kunnen vinden. De nieuwe cao treedt op 1 januari in werking en heeft een looptijd van twee jaar. Opvallend detail uit de afspraken is dat een aantal proeven wordt gestart waarbij schoonmakers binnen een bedrijf meer klusjes gaan doen zodat ze meer uren kunnen maken. Voorbeelden daarvan zijn het bezorgen van post, cateringwerkzaamheden en het plegen van klein onderhoud.

Dit keer geen stakingen van schoonmakers tijdens onderhandelingen

De vorige cao-onderhandelingen in de branche, drie jaar geleden, zorgden nog voor een hoop gedoe. Toen legden veel schoonmakers onder meer bij de NS en op Schiphol het werk neer. Door de acties kregen reizigers te maken met vervuilde stations en vieze treinen. Dit keer ging het er minder heftig aan toe.