Nieuws

Geplaatst op 1 maart 2017

Omzet schoonmaakbedrijven groeit, wel meer faillissementen

De omzet van de schoonmaakbranche steeg in het laatste kwartaal van 2016 met 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag gepresenteerd zijn. Het was het negende kwartaal op rij met groei. Op jaarbasis groeide de omzet met 2,8 procent, waarmee dit het vijfde jaar op rij met groei was. Wel gingen vorig jaar meer schoonmaakbedrijven failliet dan in 2015.

De omzet van de schoonmaakbranche valt daarmee lager uit dan het gemiddelde in de zakelijke dienstverlening. Dat lag in het vierde kwartaal 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is iets minder dan de groei in het derde kwartaal, toen deze nog 5 procent bedroeg.

De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2017 zijn bij schoonmaakbedrijven positief. Per saldo verwacht 13 procent van de ondernemers een groei van de omzet in het eerste kwartaal. Ook verwachten ondernemers een verbetering van het economisch klimaat in het eerste kwartaal van 2017. De verwachtingen voor de personeelssterkte zijn in het eerste kwartaal positiever dan in het vierde kwartaal van 2016. Per saldo voorziet 11 procent van de ondernemers een toename van de personeelssterkte. Een meerderheid van de ondernemers verwacht een toename van de prijzen in het eerste kwartaal van 2017.

Wel meer schoonmaakbedrijven failliet in 2016

In 2016 zijn in totaal 68 schoonmaakbedrijven bankroet gegaan. Dit zijn er 21 meer dan in 2015. In 2016 zijn, nadat in het vierde kwartaal 14 schoonmaakbedrijven failliet zijn gegaan, in totaal 68 bedrijven bankroet gegaan. Dit zijn er 21 meer dan in 2015. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015 zijn er in het laatste kwartaal van afgelopen jaar vijf bedrijven minder over de kop gegaan.

Ook uitzendbureaus doen goede zaken

Via uitzendbureaus wordt bovendien veel schoonmaakwerk aangeboden. Hoe groot dat deel totaal is, is overigens niet exact duidelijk. Duidelijk is wel dat uitzendbureaus goede zaken hebben gedaan in 2016. Ze hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar 3,5 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. Dat is de grootste stijging van 2016, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Ook het aantal uitzenduren nam in het vierde kwartaal opnieuw toe. Vorig jaar behaalde de uitzendbranche 7,6 procent meer omzet dan in 2015. Het totaal aantal uitzenduren lag 6,9 procent hoger, zo constateerde het statistiekbureau.

Bron; Service management (op basis van CBS rapport)