Nieuws

Geplaatst op 8 december 2021

Opgedroogde regendruppels op ramen: alles wat je moet weten

Vroeger zeemden huisvrouwen hun ramen één keer per week. Hoewel ramen wassen nu over het algemeen een stuk minder gedaan wordt, moet dat glas toch eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden om nog prettig naar buiten te kunnen kijken. Er komt namelijk geleidelijk vuil op te zitten door bijvoorbeeld stof, uitlaatgassen, zure regen of zoutaanslag bij zee. In een land als Nederland, waar het regelmatig regent, zul je ook nog wel eens opgedroogde regendruppels op ruiten zien. Deze witte of grijze aanslag in de vorm van vlekken of een waas kan storend zijn en moeilijk te verwijderen. Lees er hier meer over.

De aanslag van opgedroogde regendruppels is vaak te voelen als je er met de hand overheen gaat. Het vuil op het glas kan lastig schoon te krijgen zijn, vooral bij langdurig slecht onderhoud. Zand en stof worden er namelijk over een langere periode ingebrand. Het is dus van belang om er op tijd bij te zijn en de opgedroogde regendruppels met enige regelmaat te verwijderen door glasbewassing. Dit kan op verschillende manieren.

Opgedroogde regendruppels verwijderen met een azijnoplossing

Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken. Week een doek in de azijnoplossing en wrijf ermee over het oppervlak dat al is ingespoten. Gebruik daarna eventueel een droge, ruwere doek om de ramen te boenen. Vervolgens veeg je de oplossing weg met een droge doek of trekker.

Citroensap tegen opgedroogde regendruppels op ramen

Gebruik vers citroensap om aanslag op het glas te verwijderen. Pers een citroen uit en giet het sap in een plantenspuit met water, of giet het op een doek om het daarmee op het glas aan te brengen. Het citroensap kan ook rechtstreeks uit een halve citroen op het raam worden aangebracht. Snijd de citroen doormidden en wrijf met het vruchtvlees over het glas, terwijl je erop drukt. Laat het citroensap intrekken, en haal het dan van het glas met water.

Gebruik een schoonmaakmiddel om de ruiten te wassen

Wil je op de minder natuurlijke tour, dan kun je speciale schoonmaakproducten kopen om de opgedroogde aanslag te verwijderen. Denk aan Antikal of producten van HG. Breng het product aan zoals op de verpakking staat (met een spons of door te spuiten) en laat het intrekken. Draag beschermende kleding indien nodig, aangezien veel schoonmaakmiddelen bijtende stoffen bevatten. Maak uiteindelijk de ramen nog schoon met een azijnmengsel.

Aanslag van opgedroogde regendruppels op ramen voorkomen

Verstandig is het om opgedroogde regendruppels zo snel mogelijk te verwijderen. Zie je ze op de ramen zitten, droog het glas dan af met een doek of raamwisser. Je kunt het glas ook behandelen met een waterafstotend middel.

Vindt u ramen wassen te veel werk en besteedt u deze werkzaamheden liever uit aan ons professionele schoonmaakbedrijf in Dordrecht? Neem dan contact met ons op!